Salgótarján

Tornapálya és interaktív ismeretterjesztő tanösvény Eresztvényben

Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület az ÉMOP-2.3.1-11-2011-0006 sorozatszámú, “Turisztikai termékfejlesztés a Salgótarján Helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesület működési területén”elnevezésű pályázata keretében a Salgótarjántól 10 kilométerre található Eresztvényben, Salgó, valamint Somoskő vára környékén két tematikus pályát hozott létre, valamint fából készült erdei padokat, asztalokat, esőbeállókat, állatfigurákat és kerékpártárolókat telepítettA pályázatban foglalt fejlesztések megvalósításában a Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület munkáját segítette az Ipoy Erdő Zrt., Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület és a Novohrad-Nógrád Geopark.

A területen további fejlesztések is kivitelezésre kerülnek a közeljövőben a fent említett pályázat keretében (erdei hidak felújítása, kilátó építése Rónafalu területén).

Mindkét létrehozott pálya kijelölt turistautak mentén található. Egyikük egy erdei tornapálya, melynek állomásain gimnasztikai és erősítő gyakorlatokat végezhetnek a vállalkozó szellemű turisták! Az erdei tornapálya útvonala Eresztvényből, a Fenyves Büfé és a Madárpark közötti területről indul. A Várberek-patak völgyét követve érinti a Szénbányászati Emléktárót, a Salgó vára alatti tisztást, ahol padok, tűzrakóhely és egy esőbeálló is található. Innen a salgói várhegy északi oldalán északkelet-délnyugati irányban futó erdei úton halad tovább, majd a sárga kereszttel jelzett turistaúton vezet északnyugat-délkeleti irányban Salgó várától délre, egészen a Salgó-nyeregig, a Salgó vára alatt található tisztásig. A tornapálya 10 állomásból áll.

Az interaktív, ismeretterjesztő tanösvény a környék természeti és történelmi értékeit mutatja be a turistáknak, különösen a fiatalabb korosztálynak címezve az információkat. Ezen az útvonalon kilenc, fedeles információs tábla mesél arról a területről, ahol éppen tartózkodunk utunk során. A Salgóbánya melletti Sasok rétjéig a fent említett tornapályával közös nyomvonalon vezet a tanösvény. A Sasok rétjétől a Salgóbánya végén található parkolón keresztül vezet a Salgó-nyeregen át a salgói vár alá. Itt letérhetünk a pálya útvonaláról és megtekinthetjük a várat, majd visszatérve a várhoz vezető ösvény elejére, észak felé induljunk tovább a vár alól a piros „L” alakú jelzéssel ellátott turistaúton. Hamarosan egy tisztásra érkezünk, ahol padokat és egy esőbeállót találunk. Innen a jelzett turistaútról letérve a fenyves erdő felé vezet az utunk. A fenyvesből egy nagyobb tisztás közelében haladunk el, majd visszaérkezünk az eresztvényi Madárparkba. 

A fent leírt fejlesztések egy folyamat elejét jelzik, mely reményeink szerint Eresztvény turisztikai központtá válásához vezet!